התשוקה לכוח

למה אנשים מתאווים?

כיוון ששמתי פעמי לתחום השקעות האימפקט מצאתי עצמי מתחככת שוב ושוב באנשי עסקים, ולומדת מהם משהו שמעולם לא היכרתי – לפחוד מרמאים וגנבים. אנשי עסקים חוששים מאד מהללו – הם פוחדים האחד מהשני, ומגנים על עצמם בכל מיני סוגי הגנות.

כאשר ניסיתי לתהות על פשר החשש הזה – שנעוץ ברדיפת בצע ותשוקה לכסף, אמר לי אחד מהם – “זה כמו בסרט שתיקת הכבשים, שבו הרוצח אומר לג’ודי פוסטר – אתה חומד את מה שאתה רואה”. לא ראיתי את הסרט בשלמותו, אולם הדברים נפלו טוב טוב על אוזני – בין רגע הבנתי מדוע אנשי עסקים חומדים כסף, פוליטיקאים חומדים כוח, אנשי מדיה חומדים ריטינג, אינטלקטואלים חומדים ידע, מנהיגים אזרחיים – חומדים אימפקט והשפעה.

התשוקות השונות הן המניעות אותנו בחיים, מי שאינו מתאווה – מאבד את טעם החיים. אמר זאת בצורה מופלאה מיגל דה סרבנטס “אני מתקיים מתשוקתי לחיות. לכן הכנתי בזמנו רשימת תשוקות – כדי להבין מה מניע אותנו, לכן חקרתי את התשוקה למנהיגות, שכוללת אוסף תשוקות – לכוח ובכורה, להשפעה, לניראות, וגם תשוקות סמויות ומתוחכמות יותר – למשמעות, לייחודיות לגידול מנהיגים.

התשוקה לכוח

נזכרתי בכל הללו בעקבות מעשה ברק, שחשף מידע סודי מדיוני השמיניה על הפצצת הכור באירן. שאלתי את עצמי כיצד יתכן שאהוד ברק, איש סודי ודיסקרטי וממדר, חושף מידעים מהסוג שבעברו כמפקד סיירת מטכ”ל היה מוכן למות על מנת שמידע בסדרי גודל קטנים בהרבה ישאר סמוי. באותה תקופה פעימה בו שליחות עזה, ותשוקה לעשיית טוב ציבורי, לא רק תשוקה לשררה. מאז עברו הרבה מים בברזים, וברק צעד במסדרונות השלטון והוכה בתשוקה חזקה מאד – אולי החזקה מכולן – התשוקה לכוח. להערכתי הוא מתכנן קמבק, או לפחות בודק את משב הרוח הציבורי לחזרתו לפוליטיקה ראש בראש מול נתניהו.

800px-Ehud_Barak_military

על התשוקה לכוח אמר תומס הובס “הרגשות הגורמים יותר מכל את ההבדלים בשכל הם בעיקר התשוקה, הגדולה יותר או פחות, לכוח, לנכסים לדעת ולכבוד. את כל אלה אפשר להעמיד על הראשונה, היא התשוקה לכוח. שכן נכסים, דעת וכבוד אינם אלא סוגים שונים של כוח”.

גם ניטשה דיבר על התשוקה לכוח ועוצמה, שמאפשרים לאדם לסגל את המציאות ולעצבה. “בראש ובראשונה רוצה כל חי את כוחו להפעיל – החיים עצמם הם רצון לעוצמה: הקיום העצמי אינו אלא אחת התוצאות העקיפות והמצויות ביותר של רצון זה”. ניטשה לא התכוון לכוח פיזי אלא לעוצמה אינטלקטואלית ויכולת לשינוי עצמי והתגברות. הוא ראה בתשוקה הזו את הכוח המניע בחיים, כאשר כל פרט מבקש להגדיל את כוחו וגם להנות מעוצמתו של החזק ממנו.

בין כוח לכסף – כוח מנצח

זה עורר אצלי זיכרון ישן –מירב מיכאלי סיפרה לי כי ההגמוניה הגברית בתקשורת, כשהיא צריכה לבחור בין כסף לכוח – תעדיף לשמור את הכוח בידיה, ותמשיך שוב ושוב למנות גברים לתפקיד מגישים, גם כאשר הריטינג של הנשים בשעה ובתוכנית מקבילה זהה ואף עולה במעט על זה של מגישים גברים. מסקנתה היתה כי (אצל גברים) במאבק בין התשוקה לכסף לתשוקה לכוח – השני מנצח.

מה מניע בני אדם?

תבחינו בין כוח לעוצמה – הם שני דברים שונים בתכלית, אם כי קשורים ומזינים אחד את השני. התשוקה לכוח היא אחד מארבעת הדברים העיקריים שמנהלים אותנו על אדמות. שלושת האחרים הן התשוקה לאושר (קצת בדומה לעיקרון העונג של פרויד אך הרבה יותר רחב מזה), הפחד מכאב, והתשוקה למשמעות.

יש דרכים פרקטיות להגדיל את כוחכם במערכות והארגונים שלכם, אבל במקביל חשוב כי תשקיעו גם בטיפוח העוצמות שלכם.

ומעשה ברק? ההסטוריה תשפוט אותו

נ”ב התמונה נועדה להזכיר כי כוח אינו רע, ההפך, וכי יש קבוצות מוחלשות שראוי שיהיה להם יותר כוח. כוח – כמו כל כלי נשק, תלוי בשימוש שעושים בו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*