לישראל דרוש מנהיג כמו אברהם לינקולן

מבצע צוק איתן וההקצנה שהוא הביא בציבור, בצד תחושת הייאוש וחוסר התקווה שיגיע השלום המיוחל רק מחזקות את דעתי שעל מנת להביא שינוי ושלום – מנהיגות רגילה לא תספיק. הציבור ברשתות ובכיכרות אמנם חזק מן המנהיגים, אבל כפי שהדגיש לי ידידי אופיר פינס “שלום והסכם מדיני עושה ראש ממשלה“. הציבור צריך למשוך אותו לשם, אולם היאוש וההקצנה מקשים על האזרחים להתארגן וליצר לחץ ציבורי.

זה הבסיס העיקרי לתובנה שלישראל דרוש מנהיג מחולל דמוי אברהם לינקולן, שמרבית המומחים רואים בו את הנשיא הטוב ביותר שהיה לארצות הברית. הוא השלים את מלאכתו של ג’ורג וושינטון והעביר את ארצות הברית של אמריקה משלב ההקמה ושותפות הגורל – לשלב המדינה המבוססת המושתתת על ייעוד משותף ולכידות גבוהה הרבה יותר.

על מנת להוביל לשינוי ולשלום פנימי וחיצוני וליצור לנו עתיד של חברת מופת ולא עתיד בלהות דרוש מנהיג שהוא “כירורג מדופלם”, שיוכל לנתח ולהפריד בין התאומים הסיאמיים הלכודים, אנחנו והפלסטינים, לעמוד במחיר הדמם הפנימי הנוראי – ולעצור אותו.

מנהיג מאחד ומלכד שכזה, מעבר להיותו איש ערכים ודמוקרט אמיתי, יצטרך להיות אומן הבלתי אפשרי. ראשית ליצור תקווה וחזון שיאפשרו לעם להתלכד סביבו למרות המציאות הקשה. הוא יידרש להיות מנהיג משתף, וגם אשף בניווט במורכבות. הוא יידרש להיות אומן בשיחה עם הציבור, ולפעול לריפוי השסעים הנוראים, ליצור תקווה חדשה והסכמות מחודשות על הערכים והייעוד. ממש שותפות חדשה.

אז לישראל דרוש מנהיג מחולל?

abraham-lincoln-228x300

מה פתאום. ככל שאני חושבת על זה סביר שלא מדובר כלל במנהיג……

תאריך לידה: 12.2.1809 הנשיא ה 16 של ארה”ב, החל לכהן בשנת 4.3.1861Abraham Lincoln – תעודת זהות

תאריך פטירה: 15.4.1865, יום סיום כהונתו היה גם יום התנקשות בחייו ומותו

מפלגה: נשיא רפובליקני ראשון

הערה: הנשיא האמריקאי הראשון שנרצח

מה לינקולן עשה ולמה זה רלבנטי לישראל כיום?

הוא קידם את שחרור העבדים, והביא לתיקון ה-13 לחוקה – ביטול העבדות בארצות הברית. בדרך, במטרה למנוע פילוג של ארצות הברית, הוא הוביל את ארצו אל מלחמת האזרחים האמריקאית, תוך שהוא מרפא את פצעי אומתו ושומר על הליכוד והחוסן הפנימי שלה.

לינקולן עמד בראש האומה האמריקאית בתקופה הקשה ביותר בתולדותיה – תקופת מלחמת האזרחים, אולם ידע להוביל לניצחון ולנתב אותו לאיחוד. כך הוא הפך לאחד הנשיאים המשפיעים, המפורסמים והאהובים בתולדות המדינה, ולמרות זאת שילם בחייו, והיה הנשיא האמריקאי הראשון שנרצח במהלך כהונתו.

ב-2009, שנת ה-200 להולדתו, דירגו את לינקולן 65 היסטוריונים* כנשיא האמריקאי הטוב ביותר. לינקולן, שכיהן כנשיא ה-16 של ארצות הברית, ונרצח מיד עם היבחרו לכהונה שנייה בשנת 1865, הרוויח את הדירוג הזה בזכות ומעשיו.

כמו ישראל של היום, גם ארצות הברית בתקופת לינקולן היא מדינת במעבר משלב ההקמה לשלב של מדינה ממוסדת. תחילתה של ארצות הברית בכך ששלוש עשרה המושבות של בריטניה הגדולה לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי הכריזו על עצמאותן ב-4 ביולי 1776. בשלב זה ובעשורים הראשונים הייתה ארצות הבית, כמו ישראל כיום, מדינה בהתהוות. המדינות האמריקאיות והתושבים חוברו בדבק רופף יחסית, של שותפות גורל.

המעבר ומלחמת האזרחים שהביאה אליו היה מעבר רחב הרבה יותר מאשר שחרור העבדים והפסקת העבדות. הוא איפשר לארצות הברית לעבוד למדינה מבוססת, בה האזרחים קשורים בברית רחבה יותר, מלוכדים סביב הייעוד משותף – שבארצות הברית הוא ‘חופש הפרט’.

דרוש מנהיג? ואולי הלינקולן שלנו הוא אישה?

ישראל כיום מצויה במעבר דומה לארצות הברית של אז – לכן דרוש לנו לינקולן משלנו.

תמונתו של סלוודור דאלי - מנהיגה דמויית לינקולן תוכל לעשות את העבודה

תמונתו של סלוודור דאלי – מנהיגה דמויית לינקולן תוכל לעשות את העבודה

היסטוריונים מעריכים כי האתגרים שעמדו לפני לינקולן היו גדולים משעמדו בשלב הקמת ארה”ב. בדומה לכך האתגרים הניצבים בפני הדור הקרוב גדולים יותר בהשוואה לאתגרים שעמדו בפני דוד בן גוריון ושותפיו בהקמת מדינת ישראל.

אם מביטים על התכונות הנדרשות – נחישות, התמדה, חמלה, יכולות גישור וליכוד העם, נראה שאולי הלינקולן שלנו הוא דווקא מנהיגה אישה, כמו מרים אחות משה, נביאתנו הראשונה, שיצרה קבוצת מנהיגות שהוציאה את ישראל ממצרים.

בדור הקרוב יהיה דרוש מנהיג או מנהיגה לישראל, שיוביל קבוצת אנשים להנהיג אתגרים בסדרי גודל עימם טרם התמודדנו. קבוצת מנהיגות שתפעל יחד, ושתכלול נשים וגברים בעלי יכולות הובלה וניווט יוצאי דופן,

מפלגה חדשה? יו”ר ומנהיגה חדשה למפלגה ישנה? ימים יגידו.

הערות:

1. התמונה השניה היא “פיגראס” של סלבאדור דאלי, ומוצגת בפאטיו המרכזי של המוזיאון שלו, כשמצמצמים את העין רואים את לינקולן

2. ההיסטוריונים שדירגו את לינקולן ראשון עבדו בשיטה הבאה: כלל נשיאי ארה”ב דורגו כל אחד בסולם של 1 עד 10 בעשרה תחומים, ביניהם יחסים עם הקונגרס, יכולת לשכנע את הציבור, סמכות מוסרית, יחסים בינלאומיים ועוד.

אחרי לינקולן, הופיעו בדירוג הנשיא הראשון ג’ורג’ וואשינגטון ופרנקלין דלאנו רוזוולט, הנשיא שהוביל את ארה”ב בימי מלחמת העולם ו”המושיע בימי השפל הכלכלי הגדול”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*